Интелектуалната собственост е навсякъде!

Всеки, който е запален по тениса, знае какво е Уимбълдън. Шампионатът Уимбълдън, или просто Уимбълдън, е най-старият и престижен турнир по тенис в света.

Ето 5 любопитни факта в сферата на интелектуалната собственост свързани с Шампионата, тениса и тенисистите:

 1. Уимбълдън е най-старото тенис състезание в света и едно от най-активните, когато става въпрос за интелектуална собственост. The All England Lawn Tennis Club (AELTC) е дружеството, което управлява ежедневните операции на Шампионата. AELTC притежава 13 търговски марки на ЕС, регистрирани от 1996 насам.
 2. Рафаел Надал също е №1, когато става въпрос за защита на интелектуална собственост с 8 търговски марки на Европейския съюз, следван от Мария Сакари и Новак Джокович (с по 4 търговски марки). Стефанос Циципас притежава 1 търговска марка на ЕС, а Emma Raducanu е регистрирана като търговска марка на ЕС от Harbour 6 Limited.
 3. Когато казваме, че Интелектуалната собственост е навсякъде, ние наистина го мислим. Така например:
  • Системата „Ястребово око“ е защитена с патент;
  • Търговски марки са регистрирани за топки, обувки, ракети и както споменахме по-горе на самите тенисисти;
  • Дизайнът защитава външния вид на дрехи, ракети, и обувки;
  • Цялата творческа работа, която виждаме от фотографии и видеоматериали е защитена с авторски права.
 1. Смята се, че корените на тениса, какъвто го познаваме днес, започват от 19-и век, когато майор Уолтър Клоптън Унигфелд патентова и пуска на пазара преносим тенис корт с форма на пясъчен часовник, позволяващ на играчите да играят по-удобно на открито.
 2. Тенисът винаги е бил от голямо значение за модния бизнес както на тенис корта, така и извън него. Търговски марки на ЕС като Fred Perry (вдъхновени от британския играч) или LACOSTE (основан от самия „крокодил“ René Lacoste) са добро известни. Освен това, играчи като Роджър Федерер, Анди Мъри и Серена Уилямс са разработили свои собствени модни линии (със свои собствени търговски марки на ЕС).

Източник: EUIPO

Категории: Кратки публикации

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *